Hoe maak ik zelf de welkom thuis-taart?
1. De taart.
Je bakt de taart in een bakvorm (het liefst geen siliconen, dan wordt de taart heel sponsig). Als je een breed rond taartblik gebruikt, doe ik er lekker veel beslag in, anders wordt de taart heel laag. Zorg dat je de oven heel laag zet (hetelucht 130 graden) en zet hem er lekker lang in. Zo zorg je dat, ookal is het zoveel beslag, alles gaar wordt. Je weet dat de taart gaar is door er een satéprikker in te steken. Als hij er droog uit komt, is de cake gaar.
2. Plat maken.
Je wilt de taart natuurlijk mooi plat hebben aan de bovenkant.. Om te beginnen snij je de bolling van de bovenkant eraf, zodat de bovenkant plat is. Probeer dit zo dun mogelijk te doen want je gebruikt de cake die je eraf hebt gesneden niet meer. Nu draai je de taart om, zodat de onderkant je bovenkant wordt. Dit wordt de bovenkant van je taart omdat hij mooi glad en strak is.
3. Vullen
om je taart een lekker smaakje te geven gaan we de taart vullen. We snijden hem een of twee keer horizontaal door het midden en vullen hem met bijvoorbeeld een laagje jam, banketbakkersroom, slagroom of andere lekkere creaties. Voorbeelden en ideeën vind je bij 'vullingen'.
4. Crumb coat.
Voordat je je taart met fondant of marsepein gaat bedekken, maak je eerst een 'crumb coat', dit betekent kruimellaagje. Je taart kruimelt en dit zie je terug in het fondant. Dus wat je doet is het maken van botercrème: 115 gr boter, 250g poedersuiker en 2 theelepels heet water door elkaar mixen. Gebruik een spatel of een ander langsoortig bestek om de zijkanten met de botercrème te besmeren. let op: dit hoeft enkel een dun laagje te zijn om de oneffenheden op te vullen en de kruimels in te sluiten. Je houdt dus ook nog best wat botercrème over. Maar dit gebruiken we later weer. Als je taart aan de boven- en zijkant met botercrème is ingesmeerd, maak je dit nog even glad met een heet mes en zet je de taart in de koelkast. Terwijl de taart in de koelkast staat, gaan wij verder met de volgende stap.
5. fondant
Terwijl de taart in de koelkast staat, gaan wij de basis ondergrond maken voor de taart. Hier is dat blauwe fondant (stelt de zee voor). Pak een flink stuk blauwe fondant, besprenkel dit en je aanrecht steeds met poedersuiker zodat het niet blijft plakken. Rol hem zo groot mogelijk uit. let op: hij moet groot genoeg zijn om zowel de bovenkant als de zijkant van de taart te bedekken! en ook moet je erop letten dat fondant sneller uitdroogt dan marsepein.
6. Bedekken.
Het bedekken van de taart vinden veel mensen lastig, maar hoe vaker je het doet, hoe handiger je erin wordt. wat het handigst is, is om de fondant om de deegroller heen te rollen. Dan til je de deegroller op en 'drappeer' je de lap fondant over de taart heen. Nu ligt het fondant er heel losjes op.
Ga nu met een zogenaamde smoother over het oppervlak heen om de taart strak te krijgen. Heb je dit niet, zorg dan dat je met de achterkant van een mes (voorzichtig!!!!) de bovenkant een beetje glad strijkt.
Ga nu met je handen over de randen en probeer, heel geduldig, anders scheurt het fondant, het fondant aan de zijkanten strak over de taart te krijgen. Je moet niet aan het fondant trekken, maar heel rustig beetje bij beetje op de zijkant duwen en de plooien eruit halen door het fondant steeds
Maak jouw eigen website met JouwWeb